Domain Silinme Ve Kurtarma Prosedürleri
Domain işlemleri ve prosedürleri ICANN tarafından yürütülmektedir.
Aşağıda belirtilen tüm prosedürler dünya çapında uygulanan ve devam eden değiştirilemeyen ve tüm domain uzantıları için gerekli olan prosedürdür.
Domain Prosedürleri Şu Şekildedir;
Active Status (Aktif)
Domain kayıtlıdır ve süresi bitmemiş veya düşmemiştir. Süresi bitmemiş ve düşmemiş domainleri domain sahibi aynı fiyattan uzatabilir ve tam olarak yönetebilir.
On-Hold Status (Beklemede)
Bu sürece girmiş domainlerin whois sorgusuda "registrar-hold" ibaresi yer alır. Domainler, kayıt süreleri dolduğunda ilk olarak on-hold durumuna geçer. Bu süreç ilk 33 gündür. Bu durumda süresi biten ve on-hold olan alan adı farklı bir fiyatlandırma ile yeniden kayıt edilebilir.
Redemption Period (Kurtarmak için son şans)
Bu periyot ICANN tarafından domain sahibine verilen son şans niteliğindedir. Domain süresi bitiminin 38. gününde başlar. Bu dönemde domain sahibi, domaini uzatmak için cezai ücretlendirmeye tabidir. Bu maliyet, müşteriye 70 USD ila 120 USD arasında yansıtılmaktadır. Domain sahibi domainin süresini uzatmadığı müddetçe bu periyot tam olarak 37 gün sürer.
Pending Delete (Silinmeyi bekliyor)
Redemption döneminden sonra başlayan 5 günlük periyotu ifade eder. Bu dönemde domain sahibinin domaini geri alma hakkı yoktur. Süreç sonunda domain tamamen silinir ve yeni kayıt için uygun hale gelir.
Yukarıdaki süreçlerde de belirtildiği üzere bir domain*, kaydı yenilenmediği takdirde 80 gün içerisinde yeniden kaydedilebilir konuma geçer.
Uyarılar ve Önlemler
Domainlerinizin restore durumuna düşmemesi veya silinmemesi için alan adlarınızı ödeme dönemlerinde uzatınız. Cliaweb sistemi gelişmiş domain paneli ve mail + fatura tebliğleri ile ödemelerinizi size zamanında hatırlatmaktadır. Ancak tüm bu koşulları sağlamamıza rağmen restore veya silinme durumuna düşen alan adlarında sorululuk kabul etmemekteyz.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?
Aradığınızı burada bulamadınız mı? Bu alan sürekli güncellenmediğinden belki aradığınız burada olmayabilir. Daha fazla makale için Webmaster Blog sitemizi ziyaret edin ; https://blog.cliaweb.com